Home
»
arpagic
,
azotat
,
ceapa
,
cultura
,
gradina
,
legume
,
plantare
,
recolta
»
Cultura de arpagic
Cultura de arpagic
Written By Sosa on miercuri, 18 septembrie 2013 | 00:14
Producerea arpagicului se realizează pe terenuri mai uşoare, care nu formează crustă. Odată cu arătura de bază din toamnă se încorporează şi îngrăşămintele chimice. Primăvara timpuriu când are loc pregătirea terenului se aplică azotat de amoniu. Modelarea terenului se face în straturi înălţate.
Semănatul se face în perioada 10-20 martie, după schema cu 7 rânduri pe strat, distanţate la 15 cm, folosind 1 kg sămânţă pentru 100 mp, la adâncimea de 1,5 – 2 cm.
Semănătura se tasează cu tăvălugul şi se erbicidează preemergent cu Mecloran.
Lucrările de îngrijire care se aplică în timpul vegetaţiei sunt: plivitul manual de 2 ori; 2-3 udări în anii secetoşi, folosind norme de udare, tratamente pentru combaterea manei, tăvălugirea culturii cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare, pentru oprirea creşterii frunzelor.
Recoltarea se efectuează manual sau mecanic, în luna iulie, când vârful frunzelor este îngălbenit pe o lungime de 2-3 cm. După recoltare, arpagicul se lasă 5-6 zile pe teren la soare, pentru a se usca, apoi se strânge, se condiţionează şi se pune în lădiţe.
Păstrarea arpagicului se face la temperaturi de 1-20 C sau la 19-200C. Dacă se păstrează la temperaturi cuprinse între aceste limite, plantele vor forma tulpini florifere în număr mare. Umiditatea relativă a aerului trebuie să fie de 50-70%.
Cultura pentru obţinerea bulbilor de consum se realizează în anul următor.
Pregătirea terenului se realizează în două etape:toamna şi primăvara. Toamna se îndepărtează resturile vegetale, se realizează fertilizarea de bază cu 100 kg/ha superfosfat şi 150 kg/ha sare potasică, după care se efectuează arătura de toamnă la 28-30 cm. Primăvara timpuriu când are loc pregătirea terenului se aplică şi 80 kg/ha azotat de amoniu. Modelarea terenului se face în straturi înălţate de 104cm lăţime
Plantarea arpagicului este recomandabil să se facă din toamnă, în intervalul 10.IX -1X şi nu mai târziu, pentru a avea loc înrădăcinarea. Plantatul de primăvară se face în perioada 10-20 martie.
Înainte de plantare, arpagicul se tratează cu Germisan 50g/kg. Pentru evitarea formării tulpinilor florifere, este recomandabil ca arpagicul să fie ţinut la temperaturi de 35-400C. Durata tratamentului diferă cu dimensiunile arpagicului: 10 zile pentru cel de 8-10 mm diametru, 20-25 zile la cel de 14-16 mm în diametru.
Se plantează pe strat înălţat la distanţa de 28 cm între rânduri, şi la 3-3,5 cm pe rând. Adâncimea de plantare este de 2-3 cm. Cantitatea de arpagic necesară pentru 100 mp este de 8-10kg.
Lucrările de îngrijire constau în praşile manuale sau mecanice, erbicidat, fertilizat, irigat şi combaterea bolilor şi dăunătorilor. Se aplică 1-2 praşile manuale pe rând şi trei praşile manuale sau mecanice între rânduri. Fertilizarea se realizează prin aplicarea îngrăşămintelor în faza formării primelor 3-5 frunze şi la începutul îngroşării bulbului. La un sol mediu aprovizionat se recomandă 150 kg/ha azotat de amoniu şi 70 kg/ha sare potasică. În condiţii normale, se aplică 3 udări, pe rigole lungi, folosind norme de udare de 250-300m3
/ha. Irigarea se sistează cu 2-3 săptămâni înainte de recoltat. O atenţie deosebită se acordă combaterii bolilor şi dăunătorilor. Cei mai frecvenţi agenţi patogeni sunt: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă, alternarioza cepei, mana cepei, putregaiul cenuşiu al cepei etc. Dintre dăunători pagube mari produc: nematodul bulbilor, gândacul roşu al cepei, cărăbuşul de mai, musca cepei etc.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu