Obtinerea unor productii de usturoi superioare din punct de vedere cantitativ si calitativ este asigurata prin plantarea din toamna, cu respectarea masurilor tehnologice specifice acestor culturi.
Usturoiul prefera terenurile plane, bine nivelate, cu panta intre 1-3‰ si posibilitati de irigare. Terenurile trebuie sa fie permeabile, cu apa freatica la 3-4 m adancime, cu un grad scazut de imburuienare, neinfestate cu boli si daunatori. Structura acestora va fi buna - foarte buna, textura nisipo-lutoasa si luto-nisipoasa, pH-ul 6,5-7,8.
Saditul usuroiului se face incepand cu sfarsitul lunii septembrie pana prin 20-25 octombrie, pentru ca pana la venirea ierni si inghetului sa prinda radacina.
Pentru sadire se aleg bulbi cei mai sanatosi, bine uscati, din rod proaspat recoltat si se separa in catei.
Dupa sadire este necesar de efectuat batatorirea, care preintampina vatamarea cateilor de usturoi in timpul ierni.
Usturoiul rasare devreme, pe la sfarsitul luni februarie, inceputul luni martie. Ingrijirea plantelor pe parcursul perioadei de vegetarie cuprinde 2-3 afanari, dar si plivitul la timp.
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu