Un produs Blogger.

Gherghina

Written By Sosa on joi, 23 mai 2013 | 14:20

Gherghina este una din cele mai frumoase flori din gradina casei. Multimea de flori este un atu al acestei plante, iar inmultirea nu ridica probleme, iar inmultirea nu ridica probleme. Cea mai simpla metoda de inmultire a gherghinei este prin divizarea radacinilor tuberizate. Metoda este foarte simpla si consta in despartirea lastarilor care apar pe radacini, inainte de plantare, este foarte important ca fiecare radacina sa aibe un lastar, intrucat radacinile desprinse fara nu vor vegeta, astfel in functie de vigoare, radacinile unei plante pot fi despartite in 4-5 parti. De asemenea pentru o mai buna evidentiere a mugurilor si lastarilor, de pe la jumatatea luni aprilie, puteti pune radacinile intr-un loc mai cald decat cel de depozitare, in acest caz este indicat sa pulverizati zilnic radacinile cu apa, pentru a evita deshidratarea, dar si pentru a stimula pornirea in vegetatie la lastarilor. Odata ce este despartirea facuta, plantarea se face dupa regula mai sus amintita, in plus fiind necesara ceva mai multa atentie pentru a evita ruperea lastarilor sau plantarea radacinilor cu muguri in jos.
Cea mai eficienta metoda de inmultire a gherghinilor este cea prin butasi, avantajul fiind ca se obtine un numar  mai mare de plante decat cea prin despartirea tuberizata. In vederea butasirii, radacinile se planteaza in perioada februarie-martie intr-o sera cu temperatura intre 12-16 grade celsius. se acopera cu 3-4 cm de pamant, iar dupa ce lastari incep sa porneasca se taie in asa fel incat la baza lastarului sa ramana pe radacini doi muguri. Butasii trebuie sa aibe 5-8 cm cu doua trei randuri de frunze si se planteaza in nisip pentru inradacinare. Dupa inradacinare butasii se planteaza in ghivece si se tin intr-un spatiu incalzit, se vor planta in gradina pe sfarsitul luni aprilie.
Toamna inainte de inghet se taie tulpinile la inaltimea de maxim 15 cm si se scot radacinile tuberizate. La scoatere aveti grija sa nu raniti radacinile, iar la scoatere aveti grija sa ramana pamant printre radacini. Depozitarea pe timpul ierni se va face in locuri uscate si ferite de umezeala.
SHARE

About Sosa

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu