Zmeura si murele sunt fara indoiala cele mai indragite fructe de padure pe care le puteti cultiva chiar si dumneavoastra in propria gradina. Daca iubiti zmeura si doriti sa va bucurati de prospetimea acestor deosebite fructe, va vom oferi cateva sfaturi si idei despre plantarea zmeurei in gradina personala. Zmeurul este foarte usor de ingrijit si nu este deloc pretentios, mai ales ca tara noastra are un climat temperat benefic pentru aceasta planta. Zmeurul, ca si murul, face parte din bogata familie Rosaceae, fiind un arbust peren, caracterizat prin prezenta spinilor. Frunzele sunt verzi pe partea superioara, si albe pe interior, sunt dintate iar florile sunt de culoare alba. Fructul are culoarea rosie si are un placut parfum, dar si un gust aromat deosebit. Fiind o planta de padure, zmeurul se intalneste adesea in zonele impadurite, dar si in zonele de deal si de munte.Plantarea zmeurei in propria gradina nu este deloc o activitate dificila. Cu toate acestea trebuie sa stiti ca zmeurul este foarte pretentios in ceea ce priveste solul. Solul trebuie sa fie mai tot timpul umed, cel nisipos nefiind tocmai cel mai potrivit. In cazul in care o perioada este mai secetoasa, se recomanda ca zmeurul sa fie udat saptamanal, chiar si de doua ori pe saptamana. In ceea ce priveste pH-ul solului, acesta trebuie sa fie neutru.
Zmeurul poate fi plantat fie toamna, fie primavara, in functie de tipul ales. Cei mai multi aleg sa cultive zmeurul toamna, mai exact in luna octombrie, deoarece acest tip este mult mai usor de intretinut. Tipul care poate fi cultivat primavara este mai sensibil si poate fi afectat de daunatori.
Pentru plantare este necesar sa sapati santuri de aproximativ 30 de cm adancime, si un metru latime. Plantele vor fi asezate in sant, distanta dintre acestea fiind de aproximativ 40 de cm, dupa care radacina este acoperita cu pamant, nu inainte insa de a planta spalierul de care se vor lega ulterior plantele.
Asigurati-va constant ca zona in care zmeura este plantata nu este impanzita de buruieni si curatati cat mai des posibil locul.
Fructele vor fi gata de cules vara, imediat dupa capsuni. Culegeti fructele cu grija deoarece sunt mici si tare firave si daca nu le consumati imediat, depozitati-le intr-un loc sigur si racoros.
Zmeura este foarte gustoasa si sanatoasa, avand numeroase beneficii pentru organism.
Zmeura rosie si zmeura neagra sunt specii diferite, in timp ce zmeura purpurie este un hibrid intrecele doua.
Plantele de zmeura produc fructe de o mai buna calitate si in cantitati mai mari, acestea sunt deobicei mai putin susceptibile bolilor si infestatiilor cu insecte daca li se administreaza apa necesara pe tot parcursul perioadei de crestere.
Soiuri de Zmeuri
-Soiul The Lathan
Planta este viguroasa cu tulpini erecte si drajonează puternic. Tulpinile au o înălţime de 2m, sunt erecte, cu ghimpi scurţi si drepţi, grupaţi mai mult la baza tulpinilor. Frunzele sunt mari, cu 3 sau 5 lobi. Inflorescenţele sunt lungi, răsfirate, cu pedunculii fructelor roşietici. Fructele sunt mari, sferice sau sferic-conice, de culoare roşie-carmin aprins, cu drupeole mai slab prinse intre ele. Pulpa este suculenta, acrişoară, slab aromata utilizată pentru masa si industrializare. Maturitatea de recoltare este la mijlocul lunii iulie si durează circa o luna.
- Soiul De September
Planta este de vigoare mijlocie, cu drajonare bună si cu tulpinile arcuite spre pământ. Fructele sunt mari şi foarte mari de 3 g, de formă conic-alungită de culoare roşii-visiniu-închis mat, strâns unite intre ele. Pulpa are suculentă medie, acidulat dulce, aromată, este utilizata atât pentru masă cât si pentru industrializare. Este un soi remontat, prima recolta se obţine la începutul lunii iulie si durează 3-4 săptămâni, iar a doua recolta in septembrie-octombrie.
- Soiul Heritage
Tufele au creştere erectă, sunt viguroase, cu două perioade de rodire pe an, putere de drajonare medie-mare. Epoca de înflorire timpurie. Fructele de mărime medie, culoare rosu-intens, formă conică, moderat de suculente, dulci acrişoare, slab aromate, productivitate buna. Rezistenta foarte buna la manipulare, desprindere uşoara. Epoca de maturare prima decada a lunii iulie-prima rodire si ultima decada a lunii august – prima decada a lunii septembrie, a doua rodire.
sursa soiuri de zmeuri : pomifructiferi
plantarea de zmeura, plantatia de zmeura, plantarea zmeurei in functie de anotimp, primul rod la plantatia de zmeura, ingrijire zmeura, ingrijire plantatie de zmeura, afacere cu plantatie de zmeura, profituri la plantatia de zmeura, sfaturi despre cum se planteaza zmeura, gemul de zmeura, sirop de zmeura, cum se face siropul de zmeura
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu