Un produs Blogger.

Diverse soiuri de vita de vie, soiuri de struguri

Written By Sosa on miercuri, 25 septembrie 2013 | 02:26


- Afuz Ali
Butucul are o creştere foarte viguroasă, cerinte ridicate fata de temperatura, are productivitatea mare. Strugurii sunt foarte mari, in greutate de 350-600g si chiar mai mari (1 kg). Boabele sunt mari, de forma cilindrica, de culoare verde galbuie, cu urme de rugina pe partea insorita. Pulpa este carnosa, crocanta. Este un soi cu coacere tarzie intre 20 septembrie si 10 octombrie. Rezistenţa la ger este slaba (- 16 ºC; -18ºC). Rezistenta buna la seceta si putregaiul cenusiu al strugurilor.

- Cardinal 
Butucul are o creştere medie spre mare, iar corzile sunt de culoare brun-deschise, cu internoduri lungi, cu muguri mari, divergenti. Frunzele sunt mari de culoare verzi-deschise. Strugurii sunt foarte mari, de forma cilindro-conică, cu masa medie de 340-510 g, iar boabele sunt dispuse rar pe ciorchine. Boabele sunt foarte mari, rotunde sau ovale, de culoare roşie-violetă, acoperite cu pruină fumurie. Pieliţa densă, dar uşor comestibilă Pulpa: este suculenta, cărnoasă, crocantă de culoare alb-verzuie, are cîte 2-4 seminţe mari. Are perioadă de vegetaţie scurta, maturarea strugurilor începe încă de la sfârşitul lunii iulie inceputul lunii august. Rezistenţa la ger este mijlocie (pînă la -18ºC.), si este sensibil la putregai, mană şi făinare.

- Chasslla 
Butucul are creştere de vigoare redusa, fertilitate si productivitate mare (75-80 % lastari fertili). Dezmugureste devreme, in prima decada a lunii aprilie, infloritul are loc asemenea devreme, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. Strugurii sunt de marime mijlocie, cilindro-conici, cu prima ramificatie a ciorchinelui transformata intr-un carcel de 2-3 bobite. Bobul este sferic, de marime mijlocie, culoare verde-galbuie (aurie), cu pete ruginii pe partea insorita. Pulpa semicrocanta, suculenta, cu gust specific soiului. Maturarea deplina a strugurilor se realizeaza la sfarsitul lunii iulie inceputul lunii august. Rezistente biologice buna la ger (-20,-22 C) si la seceta, foarte sensibil la mana si eutipoza, toleranta la oidium, putregaiul cenusiu si la moliile strugurilor.

- Feteasca Neagra 
Butucii au o creştere foarte viguroasă, necesita terenuri mai putin fertile, scheletice, calcaroase. Are cresteri vegetative puternice si fertilitate scazuta, 35-40% lastari fertili. Strugurii sunt miljlocii spre mari, cilindro conici, aripati, cu boabele asezate des pe ciorchine. Bobul mijlociu, sferic, cu pielita groasa, de culoare negru violaceu, acoperita cu multa pruina, punctul pistilar persistent. Maturarea deplina se realizeaza la sfarsitul lunii septembrie. Pulpa este zemoasa si gust placut. Are rezistenta foarte buna la ger (-22°C; -24°C) si la seceta, sensibil la mana si fainare, mijlociu rezistent la putregaiul cenusiu, molii si acarieni.

- Merlot 
Butucii au o creştere viguroasă mijlocie. Sunt adaptaţi la diferite tupuri de sol şi climă cu excepţia zonelor aride, în lipsa irigaţiei regulate. Productivitatea este abundentă şi regulată. Strugurii sunt de mărime mijlocie, piramidali, aripaţi, mai mult sau mai puţin dispersaţi, cu peduncul de culoare verde sau roz. Boabele sunt medii, rotunde. Pieliţa are o densitate mijlocie de culoare albastră-violetă cu strat subtire de pruină. Pulpa este suculentă, dulce, cu gust placut. Este un soi cucoacere mijlociu-tarzie, 15 – 25 septembrie. Rezistenţa soiului la îngheţuri este slaba (-16°C -18°C) si la seceta, iar la boli este mijlocie.

- Muscat de Hamburg 
Butucul are o creştere viguroasă, capabil de a da o recoltă înaltă la tăierea scurtă a lăstarilor. Încărcătura la un butuc constituie 45-50 ochi. Frunzele sunt mari, verzi închise. Strugurii sunt de mărime mijlocie, conici, uneori aripaţi, dispersaţi, cu masa medie de 300 g. Boabele sunt de mărime mijlocie sau mari, de formă sferice-usor ovale, cu masa medie 4,5 g. Pieliţa subţire, de culoare negra-albăstruie acoperita cu un strat gros de pruină. Pulpa este crocantă, zemoasă, cu aromă fină de muscat, are cîte 2-3 seminţe. Are perioadă de vegetaţie mijlocie, maturarea strugurilor începe încă de la sfârşitul lunii august. Rezistenţa la ger este mijlocie (pînă la -19ºC.), foarte sensibil la putregai, mană şi făinare.

- Victoria 
Butucul are vigoare medie spre mare. Strugurii sunt mari, de forma cilindro-conici, aripaţi, cu boabele asezate compact pe ciorchine. Boabele sunt foarte mari, oval-alungite de culoare galben-aurii. Pieliţa subţire, de culoare negra-albăstruie acoperita cu un strat gros de pruină. Pulpa este densă, cărnoasă, cu gust armonios plăcut, conţine 2-3 seminţe. Are perioadă de vegetaţie scurta, maturarea strugurilor începe la sfârşitul lunii august. Rezistenţa la ger este mijlocie (pînă la -18ºC.), si este sensibil la boli.

sursa : pomifructiferi.com


SHARE

About Sosa

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu