Un produs Blogger.

Trandafirul pentru dulcata

Written By Sosa on luni, 10 iunie 2013 | 17:32

„Sa nu uitam nicicand/Sa iubim trandafirii…” aceste versuri rasuna în mintile tuturor atunci cand privesc superba floare a dragostei, simbol de necontestat al iubirii impartasite, cea mai mandra floare dintre flori. Nimic nu se face mai placut ochiului decat o gradina plina cu tufe de trandafiri în toata splendoarea lor. Insa, pe langa trandafirii ornamentali, exista si acei trandafirasi cu miros dulce si colorit vesel. Acesta este trandafirul pentru dulceata sau Rosa Damascena, care în traducere libera inseamna Trandafirul de Damasc. Aceasta minunata planta are o istorie interesanta, insa oricare ar fi trecutul sau, produsele delicioase care rezulta din prelucrarea sa sunt cu adevarat deosebite si extrem de benefice pentru organismul si pentru simturile sale. Acest tip de trandafir poate fi utilizat atat în arta culinara, cat si in tratamentele cosmetice.

Ce este trandafirul de dulceata

In privinta numelui sau stiintific, Rosa Damascena, exista o ampla disputa privind etimologia denumirii acestei deosebite flori, unii fiind de părere că latinescul „rosa” este suficient pentru denumirea florii, în timp ce altii parcurg firul etimologic ajungand pana la cuvantul de origine greaca „rhodon”. Fara nicio indoiala „damascena” se refera la Damasc, capitala Siriei, locul de unde, in timpul cruciadelor, trandafirul a fost luat si adus pe teritoriul Europei. Trandafirul pe care astazi il savuram sub forma unor delicioase dulceturi, a fost chiar si subiect de război.

Cum si cand se cultiva Rosa Damascena?

Nu va ganditi ca aveti nevoie de conditii foarte speciale pentru a cultiva si creste aceasta specie de trandafir. Fie ca locuiti intr-o zona de campie, fie ca locuiti mai aproape de munte, trandafirul nu este deloc pretentios nici in ceea ce priveste altitudinea la care se afla, nici solul in care urmeaza sa se dezvolte, dar nici la temperaturile crescute sau foarte scazute, fiind chiar foarte rezistent la ger. Este indicat, totusi, ca locul ales sa fie undeva la soare deoarece trandafirul pentru dulceata iubeste cel mai mult soarele.Insa, trebuie sa tinem cont ca acestei plante nu-i prieste lipsa apei, deci, daca se anunta un an secetos, fara ploi benefice, trebuie sa aveti grija sa udati corespunzator tufele de trandafir.De asemenea, mai este important ca solul sa ofere cantitatea de substante nutritive necesare asa ca, inainte cu aproximativ o saptamana de a planta trandafirul pentru dulceata in locul ales, este indicat sa sapati gropa si sa amestecati solul cu ingrasamant (balegarul fiind cel mai indicat).Daca doriti sa inmultiti tufele de trandafir pentru dulceata, exista trei modalitati prin care acesta se poate inmulti: prin despartirea tufei (drajoni), prin butasi si/sau prin altoire.Chiar daca trandafirul de dulceata este o specie rustica si nu foarte pretentioasa, specialistii in horticulutura sunt de parere ca rezultatele bune sunt obtinute atunci cand trandafirul beneficiaza de un sol cu fertilitate medie, un teren pregatit temeinic cu ingrasamant (gunoi de grajd, fosfor, potasiu). Trandafirul de dulceata se planteaza fie la inceputul primaverii, fie toamna.

Cum se pregatesc trandafirii pentru dulceata?

Parfumatii trandafiri utilizati in obtinerea dulceturilor nu trebuie sa fie deloc vestejiti. Se vor folosi doar acele flori care au petalele fine si foarte parfumate (de regula trandafirii de culoare alba si roz au cel mai puternic parfum).Inainte de a trece la prepararea delicioaselor dulceturi, petalele trebuie curatate de acel capat alb cu care sunt prinse de tulpina, pentru ca acea parte da dulcetii un gust amar si nimeni nu isi doreste acest lucru. Chiar daca este o operatiune destul de migaloasa, ea este absolut necesara. Alegeti reteta preferata de dulceata si profitati din plin de aceasta minune a naturiix
SHARE

About Sosa

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu