Un produs Blogger.

Varza de bruxelles

Written By Sosa on luni, 10 iunie 2013 | 17:45


Varza este unul dintre cele mai raspandite alimente din lumea intreaga, iar micuta varza de Bruxelles reprezinta unul dintre cele mai apreciate soiuri. Daca pana in momentul de fata nu ati gasit micile verze decat in supermarket-uri si nu ati avut curajul sa cultivati aceasta planta si in propria gradina, ar fi cazul sa o faceti. Si daca va intrebati cum sa cultivati varza de Bruxelles in propria gradina, veti deprinde cunostinte necesare citind randurile care urmeaza.

Despre varza de Bruxelles

Despre mica varza de Bruxelles se pot spune multe lucruri, cel mai important dintre acestea fiind acela ca nutritionistii au denumit-o leguma anului 2013. Este un tip de varza interesant, de mici dimensiuni si un gust amarui si cu o textura aparte, caracteristici care o fac in adevaratul sens al cuvantului unica. De fapt, partile comestibile ale verzei de Bruxelles sunt mugurii care nu depasesc diametrul de 4 cm, planta avandu-si originile pe teritoriul Belgiei, dupa cum insusi denumirea sugereaza.Varza de Bruxelles este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa. Contine foarte multi antioxidanti care ajuta la purificarea organismului. De asemenea, este un adevarat medicament pentru sistemul digestiv, stimuland in acelasi timp functiile pancreasului. Varza de Bruxelles poate fi consumata atat proaspata, cat si gatita, gustul fiind de fiecare data inconfundabil.Insa, pana la gatit este cale lunga deoarece, inainte de toate, trebuie sa cultivati delicioasa varza de Bruxelles. Tineti minte ca specialistii sunt de parere ca varza cultivata si crescuta in gradina personala are un gust mai bun fata de varza cumparata din supermarketuri si piete.

Cum sa cultivati varza de Bruxelles in propria gradina


Despre varza de Bruxelles trebuie sa stiti ca are o dezvoltare mai lenta si poate fi cultivata atat prin seminte, cat si prin rasaduri. Varza de Bruxelles se cultiva la sfarsitul iernii, atunci cand alegeti varianta semintelor, si daca respectati anumite reguli va veti putea bucura de micii muguri in aproximativ 100 de zile. Tot daca alegeti aceasta varianta, semintele pot fi plantate direct in sol, toamna.Daca alegeti sa plantati rasaduri in gradina, acestea vor trebui pregatite inca de pe la inceputul iernii pentru ca la inceputul primaverii sa puteti planta rasadurile in gradina. Atunci cand rasadurile ating 7 – 8 cm este momentul potrivit pentru a le muta in gradina.Trebuie sa stiti ca varza de Bruxelles, ca si varza obisnuita, iubeste soarele si mai ales caldura, asa ca incercati pe cat posibil sa alegeti locul cel mai insorit din gradina pentru a cultiva aceasta planta. De asemenea, este important ca solul sa fie foarte bine drenat si bogat in substante nutritive.Din punctul de vedere al umiditatii, varza de Bruxelles iubeste apa, insa nu este indicat sa se exagereze cu acest aspect. Incercati sa udati cat mai frecvent aceasta planta pentru ca solul sa fie mereu umed, insa evitati inecarea radacinilor deoarece acestea vor putrezi.Inainte de a cultiva varza de Bruxelles pregatiti bine solul, sapati-l si adaugati subsantele nutritive care vor ajuta la dezvoltarea armonioasa a plantei. Randurile trebuie sa aiba o distanta de aproximativ 75 de cm, iar distanta dintre plante trebuie sa fie cuprinsa intre 50 si 60 de cm.Pe timp de vara este indicat sa se foloseasca un strat de mulci deasupra solului. Acesta nu doar ca va retine umezeala, insa va stopa cresterea buruienilor atat de nedorite.Varza de Bruxelles poate fi recoltata in mai multe stadii. Daca ati cultivat-o toamna, inca de la inceputul primaverii va puteti bucura de micii muguri de culoare verde. Daca ati cultivat varza la sfaristul iernii, abia pe la inceputul verii va veti putea bucura de gustul proaspat al mugurilor verzi.Mare atentie la daunatori!Varza de Bruxelles poate fi considerata o planta sensibila. Pe langa faptul ca nu suporta umiditatea, dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, poate atrage si numerosi daunatori. Printre daunatorii care pot ataca aceasta planta se numara afidele, viermele de varza si moliile de varza. Pentru a le combate se recomanda folosirea unor pesticide potrivite.



SHARE

About Sosa

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu