Un produs Blogger.

Plantarea arborelui de Paulownia

Written By Sosa on marți, 18 februarie 2014 | 02:31

Ce este Paulownia ?

Paulownia este un gen de 6 – 17 specii (functie de autoritatea taxonomica) de plante din familia
monogenerica Paulowniaceae, inrudita si uneori inclusa in familia Scrophulariaceae. Este nativa in China, Laos si Vietnam, si foarte cultivata in alte parti din Asia de Est, mai ales in Japonia si Koreea. Sunt pomi ce is pierd frunzele toamna, cu o inaltime de 12–15 m, cu frunze mari sub forma de inima, cu diametrul de 15–40 cm, frunze ce sunt aranjate in perechi opuse pe creanga. Florile sunt produse primavara devreme in buchete lungi de 10–30 cm, cu o corola tubular violeta ce seamana cu floarea de degetel rosu. Fructul este o capsula uscata, ce contine mii de seminte foarte mici.

Datorita capacitatii sale uimitoare de crestere (in doar 3 ani atinge maturitatea, masurand aproximativ 20 m) dar si a calitatii lemnului pe care il ofera Paulownia este o cu siguranta Copacul Viitorului.

Plantarea arborelui de Paulownia?

Pe cinci hectare de teren se pot planta 600 de arbori cu o investitie initiala de 4.000 de euro. Fiecare dintre ei va ajunge cam la 15-20 de metri si atunci poate fi taiat si vandut. Se obtin cam 30.000 de euro din acest lot, dar partea buna e ca niciun copac nu trebuie plantat din nou: pur si simplu iese din vechea tulpina.

Beneficile arborelui de Paulownia.

 Lemnul de Paulownia are o valoare comercială apropiată de cea a nucului şi este folosit, printre altele, la fabricarea de instrumente musicale, piese de mobilă, parchet, construcţii navale, de locuinţe şi amenajări exterioare, construcţii aeronautice, surfboard-uri, snowboard-uri, schiuri, construcţie de saune sau de jucării.

Calitatea superioara a lemnului si vasta lui utilizare - Lemnul obtinut este cel mai usor lemn de esenta tare, este foarte rezistent dar si estetic (textura fina, fara noduri) fiind folosit industrial .
SHARE

About Sosa

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu