Un produs Blogger.
Home » , , , » Inmultirea trandafirilor prin altoire

Inmultirea trandafirilor prin altoire

Written By Sosa on marți, 18 februarie 2014 | 03:38



Trandafirii pot fi altoiti,  pentru acest proces se foloseste puietul de maces, acesta din urma avand rolul foarte bun de portaltoi, trandafirii se altoiesc prin metoda altoirea in T, altoirea in ochi dormind.

Pentru a altoi puietii de maces se foloseste metoda in ochi dormind, in lunile august - septembrie
In zona coletului este necesara dezvelirea de pamant a puietilor in zona coletului (intre radacina si tulpina) si se curata bine cu o carpa uscata.

Ochiul de trandafir are nevoie de un loc pentru a fi inserat, astfel incat este necesara folosirea de cutite de altoit.
Se face o taietura in forma de T, pe verticala taietura trebuie sa aiba aproximativ 1 - 1,5 cm; pe orizontala taietura trebuie sa aiba aprox. 2,5 cm. Cu ajutorul cutitului scoarta trebuie dezlipita de-a lungul taieturii longitudinale, loc in care va veni pus ochiul de trandafir.

Lastarul trebuie sa aiba aproximativ 5-8 mm grosime si sa aiba cateva frunze. Floarea din varful acestuia trebuie sa fie tracuta. Ochii trebuie sa fie bine dezvoltati, dar sa nu fi inceput sa creasca. Spinii cat si frunzele se indeparteaza de pe lastar. Codita frunzelor trebuie sa ramana pe lastar.
Trebuie ca pe ochiul altoi ce se scoate de pe lastar sa raman o portiune de coaja cu putin lemn, insa atentie: daca partea de coaja este prea groasa atunci altoiul nu se va prinde.

Sub coaja puietului de maces se introduce ochiul obtinut la pasul anterior. Ochiul se impine usor cu spatula de la cutit. Golurile de aer ramase trebuie scoase apasand pe marginile taieturii verticale. Zona in care s-a introdus ochiul se leaga cu o fasie de material plastic, de rafie sau de bumbac, dupa posibilitate. Zona taiata trebuie infasurata de-a lungul taieturii verticale pana cand aceasta se acopera, insa fara a acoperi ochiul.
SHARE

About Sosa

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu