Un produs Blogger.

Plantarea capsunilor de toamna, soiuri de capsuni

Written By Sosa on vineri, 24 mai 2013 | 02:43


Capsuni sunt unele din cele mai apreciate si iubite fructe pe sezonul verii. Capsunii se inmultesc prin staloni, din planta mama cresc niste tulpini subtiri, iar in varful acestor tulpini cresc noduri mici care mai tarziu dezvolta radacini si frunze atunci cand ajung in contact cu solul. In momentul in care vedeti pe varful acestor tulpini ca s-au format 2 frunze, puteti sa indepartati stoloni si sa ii replantati in alt loc. Daca a-ti infiintat o plantatie de capsuni, este indicat ca in primul an sa nu lasati formarea de stoloni, pentru a ajuta plantele mama sa se dezvolte cat mai bine si pentru a ajuta fructificarea. Incepand cu al doilea an puteti sa rupeti stoloni pe masura ce se formeaza si sa ii replantati in gradina dumneavoastra.
Ingalbenirea frunzelor poate fi provocata de lipsa fierului sau azotului din sol, astfel trebuie sa facem fertilizare suplimentara. Este indicat ca la pregatirea solului sa aplicati ingrasamintele necesare, cu gunoi de grajd sau cu ingrasamante complexe.



Soiuri de capsuni:

 - Soiul red gauntlet

Planta de vigoare mijlocie, cu port dirijat, foarte productive, destul de rezistenta la ger, seceta si boli. Inflorescenţele sunt lungi, florile mijlocii, cu petalele de aceeaşi lungime cu sepalele. Fructul este de mărime mijlocie(10-12g), de culoare roşie-închisa, scurt conice, cu vârful uşor teşit. Caliciul mic, alipit de baza fructului. Pulpa roşie-închisa, roza in interior, potrivit de suculenta, ferma, dulce acidulate, destul de aromata. Epoca de coacere a fructelor este semitardiva.

 - Soiul Premial 
Planta este viguroasa, cu port răsfirat, cu frunzişul rezistent la boli. Fructul de mărime mijlocie (10-12 g), are forma conica globuloasa, inserţia caliciului este la nivelul fructului cu sepalele etalate si aderenta slaba, achenele sunt adâncite. Epiderma este de culoare roşu aprins,cu luciu mijlociu. Pulpa de culoare rosu deschis, fermitate mijlocie, gust echilibrat. Epoca de coacere a fructelor este foarte timpurie, iar producţia este de circa 350 g/planta.

 - Soiul Real 
Planta de vigoare mare, tufa globuloasa, înfloreşte târziu si are inflorescenţe semiviguroase, situate la nivelul sau deasupra frunzişului. Fructul de mărime mijlocie – mare, de forma alungita, caliciu aderent, achenele sunt puţin adâncite, zona fără achene fiind mare. Epiderma de culoare roşu aprins, uniform si puţin lucios. Pulpa de culoare roşu deschis, cu fermitate mijlocie si gust mediocru, fără aroma intensa. Epoca de coacere mijlocie.

 - Soiul Magic 
Planta are vigoare mijlocie, de forma globuloasa si înfloreşte in luna mai. Fructul este mare (15 g), de forma globuloasa, fruct mai lat decât lung, caliciul este adâncit si aderenta mijlocie. Epiderma de culoare roşie aproape uniforma, aspectuoasă datorita luciului puternic. Pulpa de culoare roşu deschis, cu fermitate mijlocie. Epoca de coacere a fructelor este mijlocie.

sursa soiuri capsuni : pomifructiferi
SHARE

About Sosa

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu